Undermaaler.dk

Så blev det endelig oktober, og den årlige efterårstur til Gudenåen stod for døren. Vi mødes alle  (undtagen Torben) fredag eftermiddag den 22. oktober på Østergaard Hovedgaard, hvor vi endnu engang blev indlogeret i den gamle mølle, kun 75 m fra Gudenåen. Fra vores værelser og fællesrum er der en formidabel udsigt over åen lige fra Jernbanebroen og et godt stykke op mod Åbro.

Vejret bød på regnbyger og det blæste en del, hvilket gjorde det umådelig svært, for ikke at sige umuligt, at fiske med traditionel fluestang. Samtidig var vandstanden i åen en halv meter over normal, hvilket betød, at de vanlige stier langs brinken ikke kunne bruges.

 

Trods forholdene var humøret i top og vi begyndte at fiske med spin.

 

 

Vandet fortsatte med at stige og det var svært, at komme ned til bunden med blinket – selv opstrømskast var svære at have føling med. 

 

Fredag aften er traditionelt vores store hyggeaften. Maden er i top og i rigelige mængder.

 

Uden mad og drikke duer heltene ikke.

 

Mængden og udvalget af drikkevarer er ikke at foragte. Efter stor indtagelse af begge dele er der tid til aftenens ”seriøse” indslag, i form af den årlige generalforsamling. Der sluttes af med whisky og piberygning. Her skal indskydes, at Peter fordriver en del af sin fritid på pibeskæring, hvilket på det seneste har gjort ham til en efterspurgt pibeskærer. Peter vil til vores næste Gudenåtur, lave en personlig pibe til hvert af medlemmerne i foreningen – hvilket blev modtaget med stor begjestning.

 

Af andre medlemssysler havde formanden endelig fået taget sig sammen til at lave nogle akvareltegninger til hjemmesiden, hvor resultatet nu kan beskues.

 

Flødeskum til Irsk kaffe rystes i bærepose og presses direkte ud i koppen 

 

Lørdag havde vejret ikke forandret sig stort, stadig megen blæst, men bygerne var forsvundet og vandet var steget yderligere i løbet af natten. Torben var også kommet og for første gang var alle medlemmer samlet på en Gudenåtur.

Fisketeknikken blev ændret til spinflue, da denne form giver lang mere føling med fiskeriet. Spinflue-riggen har typisk et forfang på mindst 2 meter eller helst som en stanglængde, herefter et lod eller synkende flåd på 10 –15 gram. Spinfluen kastes et stykke opstrøms og fiskes hurtigt nedover, men stadig tæt over bunden. Denne teknik bruges af mange lokale fiskere og giver en del fisk i åen.

 

 

Vores held denne dag var dog begrænset, Flemming mistede dog en stor fisk samme aften i Lilleåen – ærgerligt for ham. I modsætning til Gudenåens klare vand, var vandet i Lilleåen meget grumset pgr. af den høje vandstand. Kim havde held med indtil flere mindre ørreder.

 

Så bliver de ikke mindre - måske årets undermåler

 

Det blev også til en fin skalle - vi har måske en ny artsrekord for klubture

 

Søndag startede vindstille, tørt og solrig og vi var tidligt på færde alle sammen, da Flemmings oplevelse aften før, havde givet ny energi. Vi delte os i et par hold, hvor det ene hold gik mod Lilleåen og det andet til Gudenåen. Lilleåen var rigtig svær – høj grumset vandstand og grøde på fluen hele tiden, gjorde det til en tvivlsom oplevelse. Allerede efter et par timer stod vi alle atter ved Gudenåens brinker.

 

Midt på formiddagen gik en havørred til biddet på Finn´s spinflue ved Jernbanehullet, og efter en kort fight, men vanskelig landing (svært at nå ud på den anden side af sivene, når vandstanden er høj), lå der flot havørred på 1,6 kg i græsset og sprællede. Efter behørig registrering og fotografering blev fisken hjembragt.

 

 

Vi fortsatte fiskeriet til hen midt på eftermiddagen, hvor det var tid til at slutte af for dette års Gudenåtur og gøre status. Fiskemæssigt havde det på ingen måde kunne måle sig med sidste års tur, hvor der blev fanget gedde, laks og havørred af anseelig størrelse. Men sådan kan det jo ikke være hvert år – så vi aftalte en ny tur i 2005, men bare lidt tidligere på sæsonen, af hensyn til havørredfiskeriet.

 

Sidste kik på åen inden vi drager hjemad